joi, decembrie 5, 2024
AcasăLifestyle10 Curiozitati interesante despre ochi si vedere pe care, probabil, nu le...

10 Curiozitati interesante despre ochi si vedere pe care, probabil, nu le știai

Cititul de pe hârtie se face cu 25% mai rapid decât cel de pe ecrane.
Ochiul uman nu este destinat cititului de pe ecranele digitale, din această cauză este afectat de razele nocive ale luminii albastre emise de către ecranele digitale.

În realitate ar trebui să purtăm permanent câteva săptămâni bune o pereche de ochelari cu dioptrii nepotrivte pentru ca ei sa aibă un impact negativ asupra sănătății ochilor.
Tot un mit este și acela care spune că dacă citești fără o sursă de lumină puternică, ochii ar putea avea de suferit. În acest caz, ochii doar ar putea obosi, însă acest lucru nu va afecta sănătatea lor.

Mușchii din jurul pleoapelor au cele mai rapide reacții dintre toti mușchii corpului omenesc, având capacitatea să se contracte în mai puțin de o sutime de secundă. Acest lucru ne permite să clipim de 10-20 de ori pe minut, în medie.
Mușchii oculari sunt și printre cei mai activi muschi ai corpului, fiind solicitați în permanență, inclusiv în timpul somnului.

Cu toții îl știm pe Benjamin Franklin drept unul dintre fondatorii Statelor Unite și inventatorul paratrăsnetului, însă el a fost și cel care a realizat primele lentile bifocale. Pentru că suferea și de miopie și de hipermetropie, el a găsit singur o modalitate pentru a-și ușura viața.
Aceste lentile bifocale au în partea superioară dioptrii necesare pentru clarificarea imaginii din depărtare, iar în partea inferioară dioptrii pentru a vedea în zona de aproape. În zilele noastre, acest tip de lentile este foarte rar recomandat de către specialiști, datorită noii tehnologii aplicate pe lentilele progresive.

Primele lentile au fost realizate din cuarț și fixate în os, aramă, argint sau piele, aveau formă de clește și cadeau mereu de pe ochi. În secolul XIII spaniolii au adăugat lentilelor panglici care se legau în jurul capului, pentru a susține mai bine ochelarii pe față.
Forma pe care o știm acum a devenit populară în XVIII când opticianul britanic Edward Scarlett a atașat brațe la ramele cu lentile, pentru a le susține după urechi.
Potrivit ultimei statistici, în România peste 10 milioane de persoane poartă ochelari, ceea ce reprezintă mai mult din jumătatea populație
Alte studii arată că 25% din populația planetei poartă ochelari de vedere în permanență.

Întrucât strănutul declanșează numeroase reacții nervoase în corp, organele de văz sunt supuse unei presiuni care produc reflexul închiderii pleoapelor, pentru a diminua disconfortul resimțit de ochi. Aceasta reacție naturală nu poate fi controlată prin voința proprie.
Există un mit conform căruia, strănutul cu ochii deschiși, poate scoate ochii din orbite.
Acest mit este fals, deoarece chiar dacă un strănut poate erupe cu aproximativ 300 km/h, presiunea nu poate fi transferată ochilor, iar în spatele lor nu există niciun muschi care să se contracte violent și să împingă globul ocular din orbite.

maginile pe care le vedem sunt trimise de ochi către creier. În multe dintre cazuri, vederea în ceață sau distorsionată nu are legătură cu globul ocular, ci poate fi vorba despre o problemă la nivelul cortexului vizual din creier.
Ochiul este un organ foarte complex, ce conține peste 100 de milioane de celule sensiblie la lumină și este pe locul secund în organism privind complexitatea, fiind întrecut doar de creier.

 

Daltonismul constă în incapacitatea de a deosebi unele culori, în general roșul și verdele și mai puțin frecventă este situația în care nu se pot distinge albastrul și galbenul.
Din întreaga populaţie doar 0.5% dintre femei și 8% dintre bărbaţi prezintă o formă de daltonism.
Această afecțiune îi vizează preponderent pe bărbați deoarece daltonismul este ereditar, iar gena responsabilă este localizată în cromozomul X.
Tratarea daltonismului este imposibilă, dar totuși se pot folosi ochelari cu lentile speciale, care pot aduce mai multă culoare.

Doar 8% din populația globului are ochi albaștri. Această culoare a ochiului uman a apărut în urma unei mutații genetice, în urmă cu circa 10.000 de ani.
Culoarea albastră a ochilor este cel mai des întâlnită în Finlanda.
Și nou-născuții au la naștere culoarea albastră a ochilor, cea definitivă fiind instalată în jurul vârstei de 6 luni.
Se estimeaza ca doar 2% din populația lumii are ochi verzi, fiind cea printre cele mai rare culori ale ochilor.
La polul opus de află ochii căprui, cu nuanța cea mai comună a irisului.
Deși culoarea ochilor este dictată genetic, se pare că la unele persoane culoarea ochilor se poate schimba și în funcție de cantitatea de lumină prezentă.

 

Ochiul este un organ extrem de complex, cu peste 2 milioane de componente, întrecut ca și complexitate doar de către creier.
Ochiul uman se poate concentra pe aproximativ 50 de lucruri pe secundă, iar 80% din amintirile pe care le avem, le datorăm ochilor, aceste înregistrându-se vizual.
Ai grijă de vederea ta și mergi la un consult oftalmologic anual.
👩🏻‍⚕️În clinica Oftascan consultațiile sunt efectuate doar de medici oftalmologi!
☎️ 0771 410 410 sau 0335 410 410
📍 Str. Alexandru Giugaru, nr.6, bl.7, sc.B, Parter, Huși
📩contact@oftascan.ro
ALTE TITLURI
- RECOMANDAM -spot_img

ULTIMELE TITLURI