miercuri, septembrie 27, 2023
AcasăLifestyleAchiziționarea vinietei rutiere cehe. Tot ce trebuie să știe șoferul.

Achiziționarea vinietei rutiere cehe. Tot ce trebuie să știe șoferul.

Confortul în călătorie pentru mulți oameni înseamnă posibilitatea de a se deplasa cu mașina. În Europa există o rețea extinsă de autostrăzi, care include atât drumuri gratuite, cât și plătite. În Cehia există de asemenea drumuri plătite, pentru care trebuie să plătiți taxele corespunzătoare.

Pentru turiștii care călătoresc cu propriul vehicul sau închiriat, cea mai convenabilă opțiune este să achiziționeze o vignette, care permite utilizarea drumurilor plătite în Cehia. Motocicletele sunt exceptate de la plata taxelor de drum, însă toate celelalte tipuri de vehicule trebuie să plătească utilizarea autostrăzilor plătite.

Cine este obligat să achiziționeze vigneta electronică cehă și cine este exceptat de la plata taxelor de drum

Sunt exceptați de la plata taxelor de drum în Republica Cehă:

  • Mașinile electrice (cu completarea unui formular corespunzător),
  • Mașinile hibride și cele pe bază de hidrogen,
  • Mașinile care transportă posesorii unei legitimații ceh de handicap ZTP sau ZTP/P,
  • Mașinile retro,
  • Motocicletele.

Toate celelalte tipuri de vehicule (cu o greutate de până la 3,5 tone) care circulă pe autostrăzi cu cel puțin patru benzi de circulație trebuie să aibă vigneta. Taxa nu se percepe pentru remorci. 

Unde să cumpărați vigneta autostradală pentru 2023

  • În magazinul online – cea mai simplă și convenabilă modalitate

Începând cu 1 decembrie 2020, vânzarea online a vignetei auto este disponibilă în magazinul online https://electronic-vignette.cz/ro/unde-functioneaza-vinieta . Site-ul este disponibil și în limba română. Cumpărarea vignetei Cehia este simplă, trebuie doar să selectați tipul vignetei (1 an, 30 de zile, 10 zile), să introduceți numărul de înmatriculare al vehiculului și țara de înregistrare, să selectați data începerii valabilității vignetei autostradale și, dacă este cazul, să solicitați prețul ecologic pentru automobilele care funcționează cu biometan sau gaz natural. Ultimul pas al achiziționării este plata online. După primirea confirmării prin e-mail și/sau SMS cu privire la plata, puteți pleca pe autostradă.

  • În punctele de vânzare

Vignetele electronice din Cehia pot fi achiziționate și în anumite puncte de vânzare. În cazul achiziționării în persoană, se introduc aceleași date ca și la achiziționarea online. Prețul vignetei Cehia poate varia în funcție de durata de valabilitate și de tipul vehiculului.

  • În chioșcurile self-service

Chioșcurile self-service sunt de obicei amplasate în zonele de frontieră, înainte de intrarea pe porțiunea plătită a autostrăzii. Aici puteți achiziționa electronice vignete Cehia prin transfer bancar. Taxa de drum Cehia trebuie plătită pentru a putea circula pe autostrăzi și drumurile expres, iar șoferii care nu plătesc taxa riscă amenzi semnificative.

Verificarea vinietei de drum și amenzi pentru absența acesteia

Atât poliția rutieră, cât și angajații vămii verifică prezența vinietelor electronice. Verificarea se efectuează numai pe drumurile cu plată și se face pe baza numărului de înmatriculare. Pe tronsoanele cu plată sunt instalate sisteme de supraveghere video care citesc numărul de înmatriculare și patrulează drumurile. Dacă angajații poliției rutiere au dubii, transmit informații despre contravenient la postul următor, unde îl pot opri. Conducătorilor auto care nu dețin viniete electronice le poate fi aplicată o amendă de până la 20.000 de coroane cehe. Acest lucru se aplică doar vehiculelor care nu sunt incluse în lista celor scutite de taxa de drum. Vehiculele scutite de taxa de drum sunt de asemenea verificate. Dacă se constată că dreptul de a fi scutit de taxe a fost acordat ilegal, se aplică o amendă de până la 100.000 de coroane cehe. Conducătorului auto care nu a depus o cerere sau nu a notificat încetarea dreptului de a fi scutit de taxe în termen de 10 zile, i se poate aplica o amendă de până la 5000 de coroane cehe.

ALTE TITLURI
- RECOMANDAM -spot_img

ULTIMELE TITLURI