La orice reparatie, calitatea pieselor de schimb are o importanta deosebita. Nu este altfel nici la reparatii transmisii camioane, de cele mai multe ori durabilitatea reparatiei depinde de calitatea pieselor de schimb utilizate la reparatii.
Pentru un necunoscator, de cele mai multe ori piesele de schimb seamana intre ele si nu par a fi diferite. Nici nu este de mirare, piesele din cutiile de viteze sunt roti dintate din metal iar marea diferenta dintre ele consta in materialul din care acestea au fost fabricate.
Categorii de piese de schimb
Sunt doua categorii de piese de schimb ce pot fi achizitionate, originale si de producator. Este bine sa stim sa diferentiem aceste doua tipuri de piese. Cele originale sunt piese recomandate si comercializate sub brandul vehiculului.
In general, piesele originale au stantate pe piesa sigla/brandul vehiculului ca si o diferentiere. Aceste piese au o credibilitate mai mare pe piata si de multe ori din punct de vedere calitativ sunt mai bune decat piesele de producator aftermarket.
Piesele tip aftermarket au o plaja mare de calitate, de la piese de calitate superioara pana la piese de calitate slaba, le putem gasi pe toate in magazinele de specialitate.
Diferenta dintre piesele de schimb de la diferiti producatori
Putem lua doua piese de la diferiti producatori si sa constatam ca nu difera intre ele. Cotele sunt la fel, chiar si finisajul arata impecabil la ambele. Sunt piese cu aspect industrial, nu s-a pus accent pe designul ambalajului asa ca nu exista o diferentiere foarte mare intre doua piese de la doi producatori diferiti.
Cu toate acestea exista diferente considerabile din punct de vedere calitativ intre doua piese, care pot fi observate doar dupa durata de viata a piesei respective. Cert este ca unele piese de la anumiti producatori au o rezistenta mai mare la uzura pe cand cele de la un alt producator rezistenta la uzura mai putin si se strica mult mai repede.
Cea mai mare problema la astfel de piese este faptul ca o singura piesa de slaba calitate care in timp se deterioreaza si incepe sa produca pilitura de fier, poate sa strice tot mecanismul creand defectiuni considerabile.
Cum sa alegi piese de calitate?
Probabil cea mai recomandata metoda este sa cumperi doar piese originale si nu de producator. Piesele originale insa sunt mult mai costisitoare decat cele de producator asa ca nu toti isi permit astfel de piese. Exista cazuri in care piesele cautate pot fi achizitionate doar originale, ele in mod sigur vor avea garantia care sa ne satisfaca chiar daca la un pret destul de piperat.
In cazul pieselor de producator insa este putin diferit. De cele mai multe ori tindem sa cumparam aceste piese dupa recomandari. Nu este nimic rau in asta daca cel care o recomanda, o face din proprie experienta. De exemplu daca firma de reparatii transmisii camioane recomanda anumite piese de schimb, acestea au mari sanse sa fie de calitate chiar daca sunt de producator si nu originale.
Ideea este ca un mecanic nu o sa recomande piese cu care nu a lucrat si in care nu are incredere. Sa nu uitam ca la fiecare reparatie se ofera o perioada de garantie care asigura clientul ca lucrarea va rezista cel putin pe perioada respectiva.
Nici un mecanic nu doreste sa faca reparatii ulterioare gratuit pentru ca o piesa s-a stricat exact unde a lucrat el anterior.
Daca avem nevoie de reparatia transmisiei vehiculului nostru si dorim ca aceasta sa fie facuta cum trebuie, merita sa investim in piese de calitate buna pentru ca lucrarea sa tina cat mai mult timp.